Свято очима жінки. Задорожна Оксана, заступник начальника відділу технічного контролю.

Свято очима жінки. Задорожна Оксана, заступник начальника відділу технічного контролю.

Скільки існує людство, стільки триває дискусія про роль і місце жінки у суспільстві. Одні підтримуються позиції, що природа надалі жінці унікальну можливість: кохати, бути коханою, народжувати дітей… одним словом займатися суто сімейними справами.

Інші – навпаки! Жінка не гірше за чоловіків опановує професії, а у деяких і перевершує сильну стать. Крім того, вона більш дисциплінована, зосереджена, відповідальна… 

– Ще у 11-му класі я вирішила, що стану інженером. У Київському політехнічному інституті, де я навчалася, з 25 осіб моєї групи, лише шість були дівчата. Я б і сьогодні не змінила свого рішення. Вважаю, що незважаючи на вибір професії, власна успішність залежить повністю від особистих життєвих та професійних якостей.

Навчаючись на п’ятому курсі інституту я влаштувалася на роботу на наш завод. Спочатку, і це природно як для молодого спеціаліста, у мене була стресова ситуація. Ти виходиш, скажімо так, зі звичного ритму життя і мусиш перебудувати свою зону комфорту. Крім того, специфіка відділу технічного контролю передбачає велику відповідальність. Власний підпис має велику професійну вагу. Ти особисто перевіряєш якість вхідної та вихідної продукції і помилка може дорого обійтись як підприємству так і собі особисто. Але перші переживання пройшли швидко адже я потрапила у колектив де навчають, поважають, прислуховуються до твоєї думки та дають професійні поради.

Мені здається, що у світі вже стерлися застарілі поняття про суто жіночі або чоловічі професії. Наприклад, всі знають, що найбільш успішні кухарі – чоловіки, хоча вважається що це жіноча справа. У сім’ях  частіше всього варить той же борщ саме жінка. Але на практиці – інакше.

Світ багатий на стереотипи. Наприклад один з досвідчених викладачів інституту де я навчалася ані за що не погоджувався з думкою, що жінка здатна опанувати таку науку як опір матеріалів. Вважав, що її місце у вирішенні господарських справ. Я особисто спростувала його думку, вивчивши досконало предмет.

Самостійне життя, яке почалося після вступу у вищий навчальний заклад і переїзд у Київ з рідної домівки, змінило мене. Ти думаєш інакше, плануєш власний учбовий та вільний час, розмірковуєш над власною кар’єрою і професійним вдосконаленням.

Вважаю, що кожна людина, незалежно від статі, має всі шанси на успіх у житті. Це залежить від власних здібностей, характеру, багажу набутих знань, бажання йти вперед, не зупинятися на досягнутому. І… не останнє місце посідає удача. Вона теж має право на існування.

Що ж стосується 8 березня, то, звичайно, для дівчат це особливий день. Хочеться почути гарні і теплі слова, відчути увагу до себе. Кожна жінка хоче бути коханою і потрібною. І не тільки в цей весняний день але й в інші дні року!      

Загалом є про що поговорити напередодні Міжнародного жіночого дня. Саме 8 березня 1857 року американські текстильниці вийшли на страйк вимагаючи рівні з чоловіками права. Ми поцікавилися у наших працівниць, як вони бачать роль і місце жінки у сучасному світі.